5 sfaturi pentru a învăța engleza mai ușor

5 sfaturi pentru a învăța engleza mai ușor

1. ÎNVAȚĂ PROPOZIȚII ÎNTREGI, NU DOAR CUVINTE

Ca să îți îmbunătățești vocabularul, te sfătuiesc să înveți fraze complete, nu doar cuvinte individuale. De ce? Întotdeauna îți va fi mai ușor să îți amintești de un cuvânt dacă l-ai introdus într-un anumit context, decât dacă l-ai învățat pur și simplu dintr-un dicționar. Mintea ta asociază acel cuvânt cu o frază anume și își va aminti mult mai ușor de cuvântul respectiv. Mai mult, vei învăța involuntar și aspecte gramaticale și ordinea în care se folosesc cuvintele în propoziție. Așa că nu te chinui să înveți doar cuvinte, ci încearcă să memorezi propoziții complete cu fiecare cuvânt în parte.

2. CONVERSAȚII ZILNICE!

Cea mai des întâlnită problemă la cursanții Vreau să fiu Stewardesă a fost lipsa practicii la limba engleză. Deși fiecare studiase în școală sau la facultate, dat fiind că după nu au mai avut șansa să exerseze, acest lucru le-a afectat modul în care comunică într-o limbă străină. Așa că vă rog să vorbiți! Cu oricine e dispus să vă asculte (prieteni, familie etc). Doar conversând veți putea să vă păstrați abilitățile de comunicare în limba engleză și creierul alert atunci când începe să se exprime într-o limbă străină. Fluența în exprimare se dobândește doar prin practica conversaționala. Vorbiți, vorbiți, vorbiți!

3. VIZIONEAZĂ FILME ÎN ENGLEZĂ, ASCULTĂ MULTĂ MUZICA!

Sunt mulți copii care spun că au învățat engleza de la Cartoon Network. Personal, mare parte din engleza pe care o vorbesc astăzi se datorează faptului că sunt o cinefilă convinsă și mă uit cu plăcere chiar și la 2-3 filme pe zi atunci când timpul îmi permite. Inconștient poate, învățăm foarte multă engleză de la televizor, filme sau desene animate pentru că, deși nu înțelegem întotdeauna toate cuvintele, creierul nostru este foarte concentrat pe acțiunea care se petrece (firul întâmplărilor) și încearcă să dezlege cât mai multă informație. Sfatul meu ar fi să ai subtitrarea setată în limba engleză, iar în acest fel poți citi cu ușurință diferite cuvinte (mai ales că așa auzi și cum se pronunță corect) = “reading skills”

Cu un simplu search pe Google, caută versurile melodiilor care îți plac (fă o mică analiză pe text, sunt sigură că după multe din piesele preferate o să capete un nou înțeles). Uneori, ascultăm muzică instinctiv, atrași de linia melodică, fără a acorda prea mare importanță versurilor. Fredonează refrenul preferat, scrie versurile care îți plac în agendă, subliniază cuvintele noi.

4. SETEAZĂ-ȚI CALCULATORUL, TABLETA SAU TELEFONUL ÎN LIMBA ENGLEZĂ

Foarte multe cuvinte se pot învăța folosind zi de zi gadget-urile de care suntem dependenți setate în limba engleză. Si acum îmi amintesc de unul din testele mele de engleză din liceu când trebuia să spun dacă e corect cancelled sau canceled și primul lucru la care m-am gândit a fost calculatorul. P.S.: folosiți Facebook-ul doar în engleză!

5. GRAMATICA – NU ATÂT DE IMPORTANTĂ PE CÂT CREZI

Probabil că unii dintre voi se vor uita strâmb la această afirmație. Vă spun însă că doar 20% dintre cei care vorbesc fluent în limba engleză știu regulile gramaticale în detaliu. E mai important să ai un vocabular cât mai divers, să știi să pui cuvintele în fraze, decât să cunoști reguli complicate de gramatică. Știu ca e o sugestie mai ciudată, dat fiind că la școală ni s-a repetat în permanență să învățăm gramatica, să știm toate regulile, toate timpurile verbale etc. Problema este că atunci când ești mult prea concentrat pe regulile gramaticale, începi să nu te mai exprimi fluent, să ai sincope și să te gândești mereu de 2 ori înainte de a spune ceva: o fi corect, n-o fi corect?! Prea multe reguli îngreunează informația și te fac greoi în exprimare. Așa că, în loc să te afunzi în studiul gramaticii, mai bine citește mult în limba engleză. Nu texte grele, ci poate scurte povestiri, articole din ziar, bancuri etc. Citește și pune în practică informația dobândită. Transmite-o mai departe și încearcă să rămâi în minte cu diverse construcții ale frazelor. Memorează expresii sau modalități de adresare și folosește-le ulterior în conversațiile tale zilnice.

Close Menu